Stránky

29. 8. 2024

Ako po novom pristupovať k odkazu Slovenského Národného Povstania?

Nech už sa na SNP dívame z politického hľadiska akokoľvek, faktom ostáva, že obrovské množstvo ľudí nasadilo vlastný život za prežitie nášho národa. Ich motiváciou bolo vyhnať nemeckú čižmu, ktorá šliape po Slovenskej zemi. 

Chcieť sa zmocniť cudzieho majetku je odvekou ľudskou vlastnosťou a všetky tie vojny sa diali a dejú práve kvôli tomuto nešťastnému postoju - vlastniť cudzie. 

Už len k úcty k tým, ktorí boli ochotní položiť svoje životy za našu vlasť a to nielen v SNP ale mnohokrát v našej bohatej minulosti, musíme sa aj my teraz pričiniť o ochranu našej vlasti pred cudzími čižmami. Tieto cudzie čižmy, tak ako vždy v minulosti a nielen na Slovensku, ale všeobecne počas celých dejín ľudstva, videli len jeden cieľ - zmocniť sa cudzieho majetku. A čo dnes vidíme na Slovensku? Cudzie čižmy opäť šliapu po našej krásnej krajine. A nie je ich málo. Hovorí sa im aj zahraničný investor. Myslíte si, že on tu je preto, lebo nás miluje? Postaví tu (a najradšej na úrodnej pôde, ktorú zlikviduje) svoje haly, obchody, továrne, znečistí pôdu, vodu, vzduch, zamestná lacnú pracovnú silu či už domácich slovenských ľudí alebo cudzincov a zisk si zoberie so sebou. Pýtam sa, kvôli čomu oslavujeme SNP, keď teraz cudzie čižmy opäť pochodujú vlasťou, už nie na tankoch ale v kravatách a drahých oblekoch, s úsmevom? Kde máme hrdosť a súdnosť, keď nám tu kadejakí cudzinci zaberajú role, lúky, lesy za ktoré naši predkovia preliali krv? 

Treba s tým raz a navždy urobiť poriadky. Milí cudzinci, ak tu chcete zostať a ďalej budovať svoje biznis aktivity musíte 95 percent čistého zisku nechať na Slovensku. Musíte ho tu investovať. A to nie je všetko. To sa však týka len už existujúcich investorov. Budúci investori už musia rátať s úplne inými podmienkami, absolútne ale absolútne odlišnými od tých dnešných. Mnohí povedia: "a čo EÚ, jej zákony, sme im podriadení?" EÚ tu nebude večne. Len toľko k EÚ. Ale netreba čakať na jej koniec, už teraz treba podnikať kroky k obrane a ochrane vlasti. 

Na túto tému by sa mohlo napísať ešte mnoho, ale teraz stačí len takýto malý náznak. 

Martin Hruštínec

Aký je najnáročnejší rezort v štáte?

Najnáročnejším rezortom je ministerstvo kultúry. Prečo? Lebo práve kultúra národa je srdce národa, jeho city, myšlienky, jeho identita. Kultúra je vnútro národa, jeho najvnútornejší základ. Dobre vieme, že ak postavíme dom na zlých základoch, tak spadne. Ak narušíte základ, podklad niečoho, tak to nedopadne dobre. Ako keď rastlinám alebo stromom narušíte jeho základ - korene, tak vyschne. Toto všetko si temnoty veľmi dobre uvedomujú, a tak útočia hlavne a najintenzívnejšie na kultúru národa. Keď ju ovládnu, tak je národ stratený. Čo je to "ovládnuť" v podaní temnôt? Pošpiniť, zdehonestovať. Alebo lepšie povedané vymeniť čisté, mravné hodnoty za nemravnosť. A taká je dnešná kultúra. Nemravná. Zažil som to na vlastné oči v divadle v Žiline pred cca. 20 rokmi. Ako študent strednej školy sme išli na nejaké divadelné predstavenie nejakého významného slovenského spisovateľa, asi štúrovca. A oni na javisku zahrali sexuálnu scénku. Pochybujem, že sa nachádzala v tom diele. Vnímal som, že vyučujúcej slovenského jazyka sa to nepáčilo a ani mne nie, lebo také niečo nepatrí do divadla. V ďalších rokoch toto divadlo v krajskom meste už podľa názvov produkovalo mnohé oplzné predstavenia. Toľko moja skúsenosť s divadlom.

Jednoducho, ak chce niekto urobiť poriadok, vyčistiť kultúru, tak to je akoby dal ruku do hniezda vreteníc. Okamžite temnoty zasyčia. V kultúre je ich najviac. Navyše, snaha o čistotu kultúry znamená, že tak isto sa dotýkame srdca, myšlienky, idey, ideológie samotnej temnoty. Snaha o čistotu má za následok útok priamo do najvnútornejšej podstaty temnôt. V iných rezortoch, keď napríklad začnete presadzovať ochranu pôdy, to sa im to tiež nebude páčiť, ale oni to ustanú, predýchajú a pôjdu ďalej, ale siahať na kultúru je siahanie na ich intimitu.

 Ak sa žena zhostí ministerstva kultúry a bude sa snažiť o budovanie čistoty v kultúre, musí sa pripraviť na obrovské syčanie temnôt. Je dôležité, aby muži okolo takejto ženy vytvorili ochranný val. Ochranný val! Najideálnejšie by ale bolo, ak by takáto žena bola ministerkou - ale v pozadí. Nemusela by byť ani oficiálne vymenovaná, avšak ona by riadila všetky procesy v zmysle ženy ako krku, ktorý ukazuje cestu, pričom ministrom by bol muž, ktorý ako taký, je viac prispôsobený na boj. Teda muž (minister kultúry) by bojoval, pôsobil navonok a žena (tiež ministerka kultúry) by ho usmerňovala a sprostredkovávala mu potrebnú duchovnú silu.

Ministerstvo kultúry je teda najzložitejším a najnáročnejším rezortom, lebo do súčasnej kultúry sa sústreďuje samotná podstata, ideológia zla. Vyčistiť to, si bude vyžadovať dobrú stratégiu.

Martin Hruštínec